Bezoek Madurodam 02 juni 2017

Madurodam met de Zonnebloem.

Zonnebloem, afdeling Delft-West, 2 juni 2017.

Het is een stralende dag om vroeg op te staan. Om 9 uur is Michel bij mw. Warffemius en even later bij mw. Holierhoek om ons naar Madurodam te brengen. Er zijn al heel wat mensen op de weg. Nog geen file gelukkig. Bij Madurodam aangekomen zien we al heel wat mensen die wachten om naar binnen te gaan. Helaas nog geen andere Zonnebloemers. Zijn we zo vroeg? Nee, we moeten eerst naar de parkeerplaats voor de bussen, daar staat een container met rolstoelen te wachten en 2 dames van de Haagse Zonnebloemafdeling. Na wat strubbelingen om bij de parkeerplaats te komen, zien we ook dat er al meer bekende Zonnebloemers aanwezig zijn. 

Op naar de ingang van Madurodam. Daar wacht eerst een lekker bakkie koffie met een heerlijk stuk appeltaart. We krijgen een interactief kaartje om bij de diverse gebouwtjes uitleg te kunnen krijgen over wat we zien of wat we moeten doen. Het actieve gedeelte is meer voor de jongeren die overal bij kunnen klimmen.

Feest der herkenning
Het luisteren gaat ons goed af. Leuk is de uitleg over het Paleis Huis ten Bosch, straks weer woonpaleis van de Koninklijke familie. We zien de Erasmusbrug en de enkele Brienenoordbrug van Rotterdam; de Dam met het herdenkingsmonument en het lichtdistrict (de walletjes) van Amsterdam. Ook Delft is vertegenwoordigd met het Huys van het Hoogheemraadschap dat op de Oude Delft staat. Ook zijn er een paar grachtenhuisje van de Voldersgracht nagemaakt, maar die gaan op in het beeld van oude huizen in een samengestelde wijk van Madurodam. Helaas dus niet apart aan te wijzen. Gouda is vertegenwoordigd met zijn stadhuis en warenmarkt. We zien ook de Passage van Den Haag met de snoeptrommel en het oude stadhuisje, waar nog altijd in getrouwd kan worden.
Het Binnenhof is aan de buitenkant goed te bekijken, helaas het binnenplein niet. Met de smartphone heb ik er een foto van gemaakt en kon ik toch de gouden koets laten zien.

Krimp en groei
We zien nog meer steden en bekende monumenten zoals het Muiderslot, een klompenfabriek, de marsfabriek, Hollandse molens (o.a. de drie molens van Stompwijk) en boerderijen. Dan is het tijd om even uit te rusten onder een terrasparaplu. Hé, daar zitten nog meer Zonnebloemers uit te puffen en te delen van wat ze gezien hebben. Het lijkt alsof Madurodam een stuk kleiner is dan in ons geheugen! Nee, wij zijn zelf gegroeid. Velen zijn er voor het laatst geweest toen ze zelf nog klein/jong waren.

De middag
De lunch was helemaal compleet. Verschillende broodjes en boterhammen, hartig en zoet beleg, fruit, soep, een croquetje en ‘hongerige’ Zonnebloemers. Na de lunch nog even door de kleinste stad van Nederland lopen.

We komen langs een futuristisch aandoend gebouw met de naam Fantasitron. Daar kan je een 3D beeldje gelijk de mensenbeeldjes in Madurodam laten maken, althans eerst een scan. Marian en ik hebben het gedaan. Samen op een vierkant in een afgesloten witte ruimte. Thuis zouden we zien wat hoe geworden was. De brillen moesten af, omdat dat een te klein ornament op ons gezicht was en bij het maken waarschijnlijk niet te doen was voorde machine. Dus of we onszelf zullen herkennen? We gaan het vanavond zien.

Om 15 uur zouden we de rolstoelen in gaan leveren en zat de heerlijke dag er weer op. Nog even een ijsje uitdelen. Dat heeft iedereen wel verdiend als afsluiter van de dag en dan hup naar de parkeerplaats en de rolstoelen inleveren. 
Het was een geslaagde dag. Volgend jaar weer ????????

Geniet nog heerlijk na en kijk naar de foto’s in het fotoalbum op deze site,

vriendelijke groet,

Coby de Koning.